Sabtu, 18 April 2015

RESIPI AYAM GRILL MUSHROOM SOS



BAHAN-BAHAN (AYAM GRILL)

1 ekor ayam (potong 4) 
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak


Cara-caranya :-

  • Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
  • Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
  • Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah. Adda guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
  • Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  • Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
  • Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
  • Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi Adda suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best..
  • Bakar daging sehingga masak. Adda guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus


BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOS

Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak

Cara-caranya:-

  • Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
  • Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
  • Masukkan sos carbonara.Tambah air.
  • Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
  • Sesuaikan rasa.Tutup api

SIAP... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan