BAHAN-BAHAN (AYAM GRILL)
1 ekor ayam (potong 4)
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
3 ulas bawang putih (tumbuk kasar)
1cm halia(tumbuk kasar)
sedikit serbuk lada hitam kasar , oregano
Sedikit olive oil/minyak masak
Cara-caranya :-
- Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
- Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
- Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah. Adda guna 1 kiub ayam sebab ayam saiz besar.Kalau ayam kecil atau yg debond guna setengah jer (agak2)
- Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.
- Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
- Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi Adda suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam...memang best..
- Bakar daging sehingga masak. Adda guna pan jerr..gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus
BAHAN-BAHAN MUSHROOM SOS
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak
Cara-caranya:-
- Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
- Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
- Masukkan sos carbonara.Tambah air.
- Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat.
- Sesuaikan rasa.Tutup api
SIAP... :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan