Khamis, 30 April 2015

IKAN TONGKOL BEREMPAH



BAHAN-BAHAN :

1 ekor ikan tongkol
Asam jawa
Serbuk kari
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Bawang besar/merah
Sedikit garam
Cili api
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya :-


  • Bersihkan seekor ikan tongkol.
  • Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
  • Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
  • Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir. 
  • Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
  • Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
  • Asingkan ikan yang telah digoreng.
  • Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
  • Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan