BAHAN-BAHAN :
1 ekor ikan tongkol
Asam jawa
Serbuk kari
Kicap
Sos tiram
Serbuk lada putih
Bawang besar/merah
Sedikit garam
Cili api
Minyak untuk menggoreng
Cara-caranya :-
- Bersihkan seekor ikan tongkol.
- Hiriskan isi tongkol tersebut kepada 2; hirisan rapat ke tulang ikan.
- Potong ikan tongkol tersebut sepanjang lebih kurang 1 inci.
- Bersihkan ikan, dan perapkan sebentar bersama asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
- Perapkan potongan ikan tersebut dengan sedikit serbuk kari ikan, kicap, sos tiram, dan serbuk lada putih.
- Setelah beberapa lama, goreng potongan ikan tersebut.
- Asingkan ikan yang telah digoreng.
- Gorengkan pula bawang besar/ bawang merah.
- Masukkan ikan, taburkan sedikit sahaja garam (kerana ikan sudah masin), dan taburkan cili api yang telah dipotong. Tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan