Khamis, 30 April 2015

PAD THAI



BAHAN-BAHAN ( 4 orang )

1 bungkus mee Pad Thai (300 gram)
1/2 biji bawang besar-mayang
10 ekor udang sederhana besar
2 sudu besar udang kering- ditumbuk
2 sudu teh garam
2 sudu teh kicap sotong
1 sudu teh gula
1 sudu teh asam jawa-bancuh dengan sedikit air
4 biji cili
1 biji telur


**Bahan hiasan**


1 cawan taugeh
2 biji limau nipis
Sedikit daun bawang
1 keping tauhu-potong kiub
1/2 cawan kacang tanah-dipanggang dan cincang kasar

Cara-caranya :-


  • Rendamkan mee pad thai didalam air panas kira-kira 20 minit atau sampai lembut.
  • Panaskan minyak secukupnya untuk menumis. 
  • Goreng tauhu hingga kekuningan dan angkat.
  • Kemudian dalam kuali tadi tumis bawang putih dan bawang merah hingga garing.
  • Masukkan cili merah dan udang kering,kacau hingga garing.
  • Masukkan udang dan air asam jawa. Kemudian masukkan gula,garam dan kicap sotong.
  • Masukkan mee Pad Thai. Tambahkan air sebanyak lebih kurang 3-4 sudu besar supaya mee cepat masak.
  • Ketepikan mee dibahagian tepi kuali. Besarkan api, letakkan 1 sudu minyak dan pecahkan telur.Kacau hingga masak.Kemudian gaul bersama mee.
  • Hidangkan panas-panas bersama bahan hiasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan