BAHAN - BAHAN ( 2 orang)
1 ekor ikan saiz besar
** Bahan tumbuk**
1 ulas bawang putih
1cm halia
** Bahan hiris **
5 batang serai
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
2 tangkai daun bawang
1/2 bunga kantang
** Bahan-bahan lain **
1 labu bawang jeruk- potong 4
2-3 tangkai daun sadri
5 biji limau kasturi-ambik airnya
1 sudu kecil tepung jagung
garam
gula
bahan perisa - (optional)
1 sudu besar minyak masak
2-3 biji cili padi
2 helai daun limau purut
Cara-caranya:-
- Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan tumbuk.
- Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus
- Masukkan semua bahan-bahan lain dan yang telah dihiris
- Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong
- Kukus sehingga masak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan